Buitenland

Russische ‘GTA Gang’ mogelijk radicaal islamitische jihadisten

14-11-2014 17:04

Na een serie bloedige overvallen in Moskou heeft de politie vijf mannen opgepakt. Zij zouden de afgelopen maanden minstens 14 autobestuurders hebben gedood. 

De bendeleden kozen hun slachtoffers willekeurig uit en gebruikten grof geweld, zegt een woordvoerder van de onderzoeksautoriteiten in de Russische hoofdstad.

Tijdens de arrestatie is een medeplichtige neergeschoten toen die naar zijn wapen greep. De meeste verdachten hebben inmiddels een bekentenis afgelegd.

Volgens de woordvoerder hebben de mannen grote angst gezaaid onder de bevolking. “Autobestuurders van Moskou kunnen nu opgelucht ademhalen.”

Speculaties

Veel Russische media zijn al dagen aan het speculeren over de daders. Er wordt onder andere beweerd dat de daders ‘satanisten’ zijn omdat er ‘zwarte ijzeren kruizen‘ worden gebruikt. Ook worden ‘Oekraïnse veiligheidsdiensten’ genoemd als dader.

Maar er wordt vooral een link gelegd met islamitisch extremisme.

President Poetin zou onlangs hebben aangegeven dat de groep wordt verdacht van ‘terrorisme’.

De Russische staatscourant Rossiiskaya Gazeta citeerde anonieme bronnen bij justitie die bevestigen dat het gaat om jihadistische aanslagen, ‘gericht op ongelovigen’.

In eerste instantie werd door getuigen nog melding gemaakt van daders met een ‘slavisch uiterlijk’, maar naarmate de zaak zich voortsleepte en er uit officiele staatsbronnen nauwelijks informatie naar buiten kwam, werd er steeds meer gespeculeerd over jihadistische motieven.

‘100 procent zeker jihadisme’

Russische terrorisme-experts beweren nu openlijk dat islamitische motieven ‘voor 100 procent zeker zijn’. Alleen van welke jihadistische groepering dit het werk is, is men nog niet zeker. IS ligt voor de hand maar in Rusland worden vaker aanslagen gepleegd door verschillende radicaal islamitische groeperingen.

Radicale islamieten uit bijvoorbeeld de noordelijke Caucasus, waaronder Tsjetsjenië, plegen al sinds 2003 aanslagen op Russisch grondgebied.

De bendeleden die nu zijn opgepakt zouden afkomstig zijn uit voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië. Eén van de bendeleden zou een vrouw zijn die zich onlangs tot de islam had bekeerd.

Volgens Russische media is de bendeleider afkomstig zijn uit Kirgizië, dat voor 75 procent uit moslims bestaat.

Overigens waarschuwen Russische media er voor dat nog niet alle bendeleden zijn opgepakt en er wellicht nog geen definitief einde is gekomen aan de slachtpartijen langs de M4 autosnelweg bij Moskou.

Anp/tpo