Buitenland

Abu Jahjah wil Zwarte Piet-discussie in Antwerpen

15-11-2014 14:39

In tegenstelling tot in Nederland was er in Vlaanderen geen sprake van een discussie over Zwarte Piet. Maar daar lijkt een einde aan te komen nu de Movement X, de ‘burgerrechtenbeweging’ van Abou Jahjah eist dat daar in de toekomst verandering in komt.

Movement X heeft het Antwerpse gemeentebestuur een ultimatum gesteld. Het bestuur moet uiterlijk voor 15 januari 2015 met Movement X om de tafel zodat men, net als in Amsterdam het geval was, kan praten over het aanpassen van Zwarte Piet.

De Vlaamse Zwarte Piet zou van de ‘racistische’ kenmerken ontdaan moeten worden en het Sinterklaasfeest moet een ‘neutraal’ karakter krijgen.

De Movement X-beweging wordt gesteund door het Centrum voor Racismebestrijding.

Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen en zijn stadsbestuur zien de discussie over Zwarte Piet zoals dat plaatsvindt in Nederland niet zitten.

Een woordvoerster van de burgemeester laat weten dat men ‘het niet ziet zitten een buitenlandse discussie te importeren’.

Overigens is de actie van Movement X minder grillig als in Nederland. Movement X heeft er bewust voor gekozen het ‘kinderfeest niet te verstoren’.

Als het Antwerpse stadsbestuur niet ingaat op het ultimatum zal Movement X naar de rechter stappen.