Binnenland

Zestig aanhoudingen in Gouda

15-11-2014 12:22

Uodate 15.06 – Documentairemaakster/activiste Sunny Bergman is ook aangehouden in Gouda. De politie nam haar camera in beslag. Dat meldt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

http://youtu.be/kTMIqgqWZY4 http://youtu.be/oItUFErH–A

IMAG0871

De politie in Gouda heeft voor het begin van de feestelijkheden voor de Sinterklaasintocht een aantal personen aangehouden. Het gaat om mensen die wilden demonstreren en zich niet hielden aan de daarvoor door de gemeente aangewezen locaties, zo liet een politiewoordvoerder weten. Ze werden in het centrum van de stad opgepakt.

Om hoeveel aanhoudingen het gaat kon de zegsman niet vertellen. ,,Wij gaan met de mensen in gesprek en leggen ze de afspraken uit. Als ze zich daar niet aan willen houden, kunnen ze worden opgepakt.”

Gouda heeft eerder twee plekken aangewezen waar tijdens de landelijke intocht mag worden gedemonstreerd. Het gaat om het Schouwburgplein en het plein voor het Huis van de Stad, beide locaties buiten de zogenoemde centrumring.

De groep Kick Out Zwarte Piet gaf zaterdagochtend aan toch naar het Marktplein in Gouda, in het centrum, te gaan.

Verder verloopt het wachten op de aankomst van de Sint gemoedelijk. Bij de plaats waar de stoomboot zou moeten aankomen en langs de route staan veel kinderen.

Een vrouw uit Ridderkerk die is opgegroeid in Suriname zegt weinig te zien in de ophef over Zwarte Piet. ,,Ik ben opgegroeid met een gitzwarte Piet die bij ons op school kwam. Het is allemaal gedoe hier.”

Anp