Binnenland

10.000 Maserati’s per jaar ‘verschredderd’

08-12-2014 14:25

De overheid reageert veel te passief op waarschuwingen voor nieuwe mislukkingen bij grote automatiseringsprojecten. Die kritiek komt van VVD-Kamerlid Ton Elias, die deze week in de Kamer zijn rapport over het falende ICT-beleid verdedigt.

Elias’ commissie stelt dat er bij de verantwoordelijke ministeries sprake is van “onvergeeflijke passiviteit” de laatste jaren. Kennelijk is het nog niet veel beter, want Elias zegt nu dat hij zich ernstig zorgen maakt over het “gebrekkige gevoel van urgentie”, dat volgens hem blijkt uit de reacties op het ICT-rapport, dat half oktober uitkwam.

Verspilling zal blijven voortduren

De commissie vreest dat als de opstelling van de overheid niet snel verandert, “De enorme verspilling bij ICT-projecten zal blijven voortduren”. Eerder werd geschat dat de vele ICT-debacles de overheid jaarlijks 1 tot 5 miljard euro kosten. Eerder dit jaar werd bekend dat bijvoorbeeld de Social Verzekeringsbank voor miljoenen het schip in ging omdat het een omvangrijk project heeft moeten stilleggen.

“Miljoenen vershredderd”

Commissievoorzitter Elias: “Het lijkt erop dat nog altijd onvoldoende wordt gezien dat we met een noodsituatie te maken hebben en dat er ieder jaar miljarden worden verspild.” Departementen kijken nog te veel naar de vraag wie de zeggenschap houdt over dure projecten. “Terwijl de commissie zegt: alle hens aan dek, hier worden minimaal 10.000 Maserati’s per jaar ‘vershredderd’, nu de bloedende ICT-wond stelpen en een noodverband aanleggen.”

In 2011 constateerde de WRR al dat er een gat aan het ontstaan was op het gebied van de communicatie tussen alle verschillende overheidsorganen waarin partijen voortdurend naar elkaar kijken. De overheid wist in antwoord op die constatering ook te melden dat de ontwikkeling van een algemene visie achterop is geraakt bij de daadwerkelijke ontwikkelingen op ICT-gebied binnen die overheid.

Elias’ noodverband is het door zijn commissie voorgestelde bureau dat grote ICT-projecten met een budget van meer dan 5 miljoen euro moet gaan toetsen. De commissie wil dat bureau (BIT genaamd) onder directe verantwoordelijkheid van de premier brengen. Dat is volgens Elias nodig om een einde te maken aan “het gepruts van elkaar tegenwerkende departementen en goedbedoelde overlegjes zonder iemand die knopen kan doorhakken”. Begin van dit jaar meldde het kabinet dat ze een nationaal commissaris ‘digitale overheid’ wilde aanstellen, in een poging meer grip te krijgen op de “digitalisering van informatie”.

Lees ook

(TPO/ANP)