Weten & Tech

Volgende week landt een raket op een varende drone

09-12-2014 19:13

Als op 16 december het International Space Station door SpaceX en haar Falcon 9 raket wordt bevoorraad staat er een primeur op het programma. Nadat de Dragon-capsule is aangekoppeld, probeert men de eerste trap van de raket op een drijvende drone te laten landen.

De gedurfde manoeuvre is een flinke stap op weg naar het hergebruiken van complete raketten. De autonomous spaceport drone ship, zoals SpaceX haar drone noemt, wordt op de plaats gehouden door motoren die normaal gebruikt worden om booreilanden op hun plaats te houden. Het geval meet zo’n honderd bij dertig meter. In de toekomst moet het ook een raket kunnen voltanken. Op die manier kan het gelijk weer terug de ruimte in.

Veel kans op succes is er niet. Zo schat SpaceX de kans op een succesvolle uitvoering in op vijftig procent. Dat is geen probleem, volgens het bedrijf dat met een miljardencontract van NASA op zak het International Space Station bevoorraadt. Er komen in de nabije toekomst immers gelegenheden genoeg.

Hieronder een test met de raket boven land, waarbij het terugkeert naar het lanceerplatform. Daaronder een animatie van hetgeen te gebeuren staat op 16 december. Op de foto staat een bovenaanzicht van de varende drone.

https://www.youtube.com/watch?v=ekJcUBKv50Y

spacex-floating-landing-platform