Buitenland

Palestijnse minister overlijdt na protest

10-12-2014 14:17

Een Palestijnse minister, Ziad Abu Ein (55), is woensdag na een betoging op de Westelijke Jordaanoever overleden. De bewindsman werd geslagen en geduwd door Israëlische militairen die ook traangas gebruikten tijdens schermutselingen in het dorp Turmusiya. Abu Ein overleed korte tijd later in een ziekenhuis in Ramallah als gevolg van een hartaanval, aldus een Palestijnse functionaris. Op de videobeelden is te zien hoe hij naar zijn hart grijpt en ineen zakt.

http://youtu.be/cUaw_AlPZvY

De minister was bij een vreedzaam protest waarbij Palestijnse en Israëlische betogers olijfbomen plantten vlak bij een Joodse kolonie. De demonstranten werden toen aangevallen door Israëlische militairen die veel traangas afvuurden.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft ‘de barbaarse daad’ fel veroordeeld en als onaanvaardbaar bestempeld. Israël onderzoekt het incident. De 55-jarige Abu Ein was onder meer hoofd van de Palestijnse commissie die actie onderneemt tegen de Israëlische muur die Palestijnse gebieden afsluit, en de Joodse kolonies in de bezette gebieden.