Binnenland

SCP: ‘Klein en lelijk? Veel sterkte bij je loopbaanontwikkeling!’

10-12-2014 11:04

Lang zijn heeft zo zijn voordelen, zo merkt ook het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op in het Sociaal en Cultureel Rapport. Zo constateren zij in het rapport dat “Langere mensen voordelen lijken te hebben op de arbeidsmarkt”. Ook gecontroleerd voor achtergrondkenmerken zijn langere mensen oververtegenwoordigd in hogere functies.

functieniveau

Het zal weinigen verbazen dat dan ook de hogere inkomensgroepen gemiddeld langere mensen omvatten dan de lagere. En ook dit verband houdt stand als er gekeken wordt naar de andere factoren. Voor vrouwen geldt ook nog eens dat langere vrouwen meer kans hebben op sociale contacten.

Uiterlijk

Uiterlijk speelt ook een rol bij de kansen die mensen krijgen. Het SCP spreekt hierbij ook van ‘Esthetisch kapitaal’, omdat ‘knap zijn’ natuurlijk subjectief is en ook samenhangt met zelfbeeld. De kans afgewezen te wordne voor een baan is voor mensen met een ‘relatief lelijk uiterlijk’, zo schrijft het SCP, zo’n 2,5 tot 2,7 groter dan voor iemand met een ‘gemiddeld’ uiterlijk. De grotere kans geldt voor hogere functies.

“Vriendschap met een lelijk iemand is eigenlijk nog erger dan zo iemand een baan geven”, zegt u? Nouja, het SCP tekent wel op dat de kans op afwijzing van een ‘sociale relatie’ voor een ‘relatief lelijk’ iemand 3,3x zo groot is als voor de gemiddelde persoon.