Weten & Tech

Kamer is voor oprichting Bureau ICT-toetsing (BIT)

11-12-2014 18:58

De Tweede Kamer omarmt alle 34 aanbevelingen van de commissie-Elias om nieuwe flaters bij automatiseringsprojecten (ICT) bij de overheid tegen te gaan. Dat bleek donderdag tijdens een debat over het onderzoek dat de commissie deed naar de vele blunders met ICT-projecten de afgelopen jaren. De belangrijkste aanbeveling van de commissie is het oprichten van een Bureau ICT-toetsing (BIT).

Commissievoorzitter Ton Elias was blij met de steun voor de bevindingen en aanbevelingen. Hij hamerde erop dat zowel op de ministeries als in de Tweede Kamer een cultuuromslag nodig is om nieuwe blunders te voorkomen. Vooral de Kamerleden moeten deze miljardenverspilling volgens hem erkennen en serieus nemen. Een nieuw bureau dat ICT-projecten van de overheid gaat toetsen, moet daarbij gaan helpen.

Door de problemen met ICT is naar schatting elk jaar 1 tot 5 miljard euro aan belastinggeld weggegooid. De VVD’er vindt dat iedereen binnen ‘de Haagse kaasstolp’ collectief verantwoordelijk is voor het mislukken van ICT-projecten.

Niets gedaan met eerdere rapporten

De politiek drukte plannen door die technisch lastig uit te voeren waren en hield het verloop ervan niet goed in de gaten. “De Kamer staat vaak aan de wieg van de problemen.” Bovendien verweet de liberaal de Tweede Kamer “willens en wetens” niets gedaan te hebben met eerder verschenen alarmerende rapporten over ICT-blunders.

Elias is ook nu bang dat de aandacht voor de ICT-problemen “weer wegglijdt en de verspilling door kan etteren”. Volgens hem is er sprake van een noodsituatie. Hij verwees naar slecht lopende ICT-projecten, zoals bij de nationale politie en naar reacties die zijn binnengekomen nadat zijn rapport in oktober was verschenen. “Soms werd ons gemeld dat het nog erger was dan wij opschreven.”

Bureau ICT-toetsing

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) moet nieuwe ICT-projecten van de overheid toetsen en ook bekijken of voorstellen van de Kamer haalbaar zijn op ICT-terrein. Ook halverwege de rit kan het BIT nog ingrijpen bij een project dat uit de rails loopt. De Kamer neigt ernaar om dit bureau onder de premier te plaatsen zoals de commissie wil, maar wil daar nog verder over praten.

De Kamer heeft het kabinet opgeroepen werk te maken van de aanbevelingen en wil snel een reactie van het kabinet hierop.

(ANP)