Binnenland

Opstelten: meeste wiet is voor de export

17-12-2014 06:49

Ruim driekwart van de wiet die in Nederland geteeld wordt, gaat naar het buitenland. Dat staat in een nieuw onderzoek dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het bevestigt zijn eerdere beweringen daarover.

Volgens de minister heeft het dus geen zin om de cannabisteelt voor de Nederlandse coffeeshops te reguleren, want de illegale teelt blijft dan toch nog bestaan voor de export. Het kabinet houdt daarom vast aan de huidige strenge aanpak van wietteelt en de georganiseerde criminaliteit erachter. Volgens Opstelten is regulering bovendien in strijd met internationale verdragen.

De verkooppunten van cannabis worden gedoogd maar de teelt van de softdrugs is illegaal. Sommige gemeenten dringen erop aan de teelt officieel te regelen, bijvoorbeeld met gecertificeerde wietkwekers. Op die manier zijn coffeeshops niet meer afhankelijk van illegale activiteiten en de soms grote bendes die erachter zitten.

Volgens het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) wordt naar schatting 78 tot 91 procent van de wiet de grens over gesmokkeld. Als ook de consumptie van wiet door buitenlanders in Nederland wordt meegeteld in de schatting, dan bedraagt de export 86 tot 95 procent.

Anp