Buitenland

Israël: Hamas weg, dan regenbogen boven Gaza

18-12-2014 13:35

Het Europees Hof van Justitie stelde woensdag dat de Palestijnse islamitische groepering Hamas van de Europese lijst met terroristische organisaties moet worden afgevoerd. De beslissing van de EU-landen om Hamas op de terreurlijst te zetten, is niet volgens de juiste procedure genomen. Het hof oordeelt dat het besluit werd genomen op basis van ‘aantijgingen in de pers en op internet’ en niet op basis van ‘onderzochte en door relevante autoriteiten bevestigde daden’. Het EU-hof benadrukte dat het puur om procedurele gronden deze beslissing neemt. Hamas staat sinds 2001 op de EU-terreurlijst.

Israël wil dat graag zo houden. Premier Benjamin Netanjahu riep de EU woensdag op de groepering op de lijst te houden. “We verwachten dat ze Hamas meteen terugzetten op de lijst. Hamas is een moorddadige terroristische organisatie met in haar handvest de vernietiging van de staat Israël”, aldus de regeringsleider.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken worstelde met de vraag: hoe gaan we aan de buitenwereld duidelijk maken dat Hamas uit terroristen bestaat? Dit is het resultaat: Hamas weg, dan regenbogen boven Gaza!