Binnenland

Vreemde daling aantal asielzoekers

22-12-2014 08:51

Er komen de laatste maanden veel minder asielzoekers naar Nederland: van ruim 2900 in september, naar bijna 2000 in oktober, en nog geen 1300 vorige maand. Volgens staatssecretaris Frede Teeven komt dat door de tijd van het jaar. In het winterseizoen zijn er altijd minder asielzoekers, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Maar dat klopt niet, aldus dagblad Trouw.

Teeven stelt in zijn brief aan het parlement dat in deze tijd van het jaar minder vluchtelingen de Middellandse Zee oversteken. ,,Dit betreft een meerjarig terugkerend patroon”, schrijft hij. Hoe hij bij die bewering komt, is onduidelijk.

Wie de instroomcijfers van de maanden november uit de afgelopen vijf jaar met de maanden september uit die jaren vergelijkt, zal zien dat er geen sprake is van een daling, maar juist van een stijging. Alleen november 2011 liet een daling zien ten opzichte van september 2011: de instroom zakte toen met 6 procent. Ter vergelijking: de daling in november van dit jaar in vergelijking tot september is 56 procent.

Anp