Buitenland

‘IS faalt met opbouwen staat’

26-12-2014 06:49

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) lukt het niet een functionerende staat op te bouwen in de door haar gecontroleerde gebieden in Syrië en Irak. De overheidsdiensten laten te wensen over, prijzen van producten stijgen en medicijnen zijn schaars in het kalifaat. Dat hebben inwoners van het kalifaat tegen The Washington Post gezegd, meldde de Amerikaanse krant vrijdag.

Er is vooral sprake van beroving en een ongeregeld en dwalend leiderschap, aldus de inwoners. Scholen werken niet naar behoren, er is een tekort aan dokters en het aantal ziektes neemt alleen maar toe. In de Iraakse stad Mosul is het water niet meer drinkbaar, omdat er een tekort aan chloor is om het te reinigen, aldus de krant.

In de Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat, is water en elektriciteit slechts drie tot vier uur per dag beschikbaar en wordt afval niet opgehaald. De armoede in de IS-steden is door sommige bewoners stiekem gefilmd. IS zou te veel energie steken in het gewapende conflict en de strenge controle op naleving van de islamitische wetgeving.

Anp/TPO