Buitenland

Duitsland kijkt naar scenario’s Grexit

07-01-2015 07:39

De Duitse regering bereidt zich voor op een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, de ‘Grexit’. Medewerkers van bondskanselier Angela Merkel studeren op concrete scenario’s die zich bij de verkiezingen in januari in Griekenland kunnen voordoen, aldus de Duitse krant Bild woensdag.

De Duitse regering wil zich met de scenario’s voorbereiden op een mogelijke verkiezingsoverwinning van de linkse partij Syriza. Die wil de bezuinigingen die de eurolanden en het IMF de afgelopen jaren afdwongen, in ruil voor noodleningen, grotendeels terugdraaien. Dat kan ertoe leiden dat de steun aan Griekenland wordt opgezegd, waardoor het land mogelijk de eurozone moet verlaten.

Bild waarschuwt dat een daadwerkelijke Grexit een bankrun kan veroorzaken in Griekenland. Als Grieken massaal hun geld van hun rekeningen halen, komen de Griekse banken in gevaar, waardoor andere Europese banken met een flinke rekening opgezadeld kunnen worden.

De Duitse regering heeft de afgelopen dagen meerdere keren benadrukt Griekenland binnen de eurozone te willen houden. Europees commissaris Jyrki Katainen bestempelde speculaties over het vertrek van Griekenland dinsdag dan ook als “tijdverspilling”. “Het lidmaatschap van de eurozone is onherroepelijk en de Europese Commissie is volledig toegewijd aan de integriteit van de eurozone”, aldus Katainen.

Anp/TPO

Lees ook: Spiegel: ‘Grexit acceptabel voor Duitsland’