Binnenland

NOS en RTL Nieuws censureren nieuwsbeelden

07-01-2015 14:32

Update: reactie Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Journaal: In een toelichting zei de hoofdredacteur tegen het ANP dat het NOS Journaal “principieel laat zien wat er in de wereld gebeurt”. Dit geldt ook bij dit “schokkende nieuwsfeit, een aanslag op journalisten”. De NOS zoekt daarbij een balans met de verantwoordelijkheid voor de slachtoffers en voor het publiek. “Hoe vaker je het laat zien, hoe schokkender het wordt”, aldus Gelauff. “De discussie in de samenleving moet niet gaan over alleen maar dat ene fragmentje.” Daarom heeft de NOS ervoor gekozen de beelden niet te vaak uit te zenden.

Het NOS Journaal heeft de beelden van de liquidatie van een Franse agent vlak bij de redactie van Charlie Hebdo woensdag één keer uitgezonden. Bij de herhalingen werd in de opnames uit Parijs geknipt en het gruwelijkste moment (de dood van de agent) zwart gemaakt. ,,De liquidatie is één keer wel uitgezonden om te laten zien dat deze terreur op straat er zo uitziet”, aldus hoofdredacteur Marcel Gelauff op Twitter. ,,Zeer schokkend, maar dit is wat plaatsvond.” 

RTL Nieuws heeft op zijn website het gedeelte waarin de mannen een politieagent van dichtbij doodschieten, ook zwart gemaakt.

De beelden waren op internet aanvankelijk bij meerdere Franse media ongecensureerd te zien. Later zetten ook zij een minder harde versie op hun sites.

De filmbeelden zijn in ongecensureerde versie nog wel te zien op ThePostOnline.nl en Geenstijl.nl.

 

Anp/TPO