Buitenland

40.000 Pegida-demonstranten in Dresden

12-01-2015 21:20

Pegida zag nog nooit zo veel mensen protesteren uit naam van de beweging, maar had ook nog nooit zo veel tegenstand als maandag. In Dresden liepen volgens de organisatie 40.000 mensen mee in een tocht tegen de ‘islamisering van Europa’. In verschillende steden in Duitsland protesteerden bijna 100.000 mensen tegen de beweging en haar denkbeelden. 

Het is tegenwoordig vaste prik; op maandagavond demonstreren in de Oost-Duitse stad Dresden duizenden mensen uit naam van Pegida. Die beweging verzet zich tegen de migratie naar Duitsland en de islamisering van Europa.

Vorige week kwamen 18.000 mensen op de manifestatie af, ditmaal waren het er naar schatting 40.000.

Dat heeft mede van doen met de aanslagen in Parijs van vorige week uit naam van de islam. De organisatie zei vooraf dat ze hoopte op een record en kreeg dat. In een lange stoet hielden de demonstranten een stille tocht door de stad, die even werd gehinderd door tegendemonstranten die op de route waren gaan zitten. Betogers van Pegida scandeerden leuzen als “Wij zijn het volk” en “Wij zijn Europa”.

Elders in Duitsland bleven de bijeenkomsten van Pegida en haar zusterorganisaties echter klein. Veel meer dan een paar honderd mensen kwamen er niet op de betogingen af. Dat gold niet voor de tegendemonstraties. Die trokken tienduizenden betogers in verschillende steden.

Het grootst was de bijeenkomst in Leipzig met 30.000 mensen. Ook in München (20.000), Hannover (17.000), Saarbrücken (9000) en Düsseldorf (5000) betoogden veel mensen tegen Pegida en voor een vreedzame samenleving.

In nog veel andere steden kwamen kleinere aantallen mensen bijeen, waardoor in totaal zeker 93.000 demonstranten werden geteld.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas had de Pegida-betogers juist opgeroepen om, zo kort na de aanslagen in Parijs, niet te gaan betogen.

Bondskanselier Angela Merkel sprak zich niet zo duidelijk uit, maar zei maandag wel dat “de islam thuishoort in Duitsland”.

Anp