Binnenland

AFM: Verplicht zelfstandigen tot pensioenopbouw

13-01-2015 07:47

Honderdduizenden zelfstandigen dreigen geen enkel pensioen op te bouwen. Daarom moeten ze desnoods gedwongen worden voor hun pensioen te sparen.

Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder in de financiële sector die het belang van consumenten bewaakt, aldus De Telegraaf. In een pensioennota die dinsdag uitkomt, stelt de AFM dat ‘een algehele verplichtstelling’ voor de hand ligt als zzp’ers, freelancers en andere kleine zelfstandigen niet vrijwillig gaan pensioensparen.

Nederland telt ongeveer een miljoen zelfstandigen. Volgens onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken spaart ongeveer de helft niet voor hun pensioen. Die krijgen dan alleen AOW en dat is geen vetpot.

Werknemers in loondienst zijn bijna allemaal verplicht om aan een pensioenregeling mee te doen. De AFM vindt dat deze mensen de keuze moeten krijgen minder pensioenpremie in te leggen als ze dat willen. Dit geld kunnen ze bijvoorbeeld in hun huis te steken of gebruiken om de studie van de kinderen te betalen.

Anp/TPO