Binnenland

School Heemskerk verwijdert Charlie Hebdo-poster

14-01-2015 06:49

De directie van het Kennemer College in Heemskerk heeft een door een docent opgehangen Charlie Hebdo-poster van een zoenende moslim met een cartoonist op de school laten verwijderen. Moslimleerlingen klaagden erover, meldt De Telegraaf.

“Het gaat om vmbo-leerlingen van 12 tot 15 jaar die de Franse tekst bij de poster, ‘Liefde is sterker dan haat’, niet begrijpen,” aldus de directrice. “Zij zien de nuances niet en ervaren de afbeelding, die in een krant stond, als kwetsend voor hun geloof.” De leraar die de poster ophing, moest de klassen langs om zijn excuses aan te bieden.

Omgekeerde wereld

Een aantal ouders is niet blij met de actie van de directie en hebben zich hierover beklaagd bij de school. Sommige moeders noemen het een “omgekeerde wereld”, omdat de poster juist de vrijheid van meningsuiting centraal stelt. Lemstra stelt dat deze vrijheid echter wel respectvol en genuanceerd moet zijn.

Respectvol

Directrice Lemstra vindt echter dat het besluit om de afbeelding te verwijderen juist is geweest. “Natuurlijk is er hier vrijheid van meningsuiting, maar dat moet wel respectvol zijn en niet ongenuanceerd. Pamfletten en posters horen niet in een school. Docenten willen graag de discussie voeren met de leerlingen, we lopen er niet voor weg. Maar men moet zich realiseren dat het hier niet om leerlingen van havo of vwo gaat; deze groep snapt de afbeelding niet”.

Grenzen

Ook zegt de directrice: “Laten we wel wezen, we weten dat het tijdschrift Charlie Hebdo op de grens zat. Dat is soms ook beledigend. Wil je dat in een school? Tolerantie kent ook grenzen”.