Binnenland

Vluchtgarage Amsterdam ontruimd

14-01-2015 07:58

De ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers die onderdak hadden in de zogeheten Vluchtgarage, moeten het pand uit. Dit meldt de NOS.

Staatssecretaris Teeven van Justitie heeft laten weten dat de oude garage in Zuidoost ontruimd zal worden. De officier van justitie heeft de groep bewoners hierover een brief gestuurd. De precieze datum van de ontruiming is nog niet bekend.

Teeven stelt dat de asielzoekers er op uit zijn om in Nederland te blijven. Er zijn volgens hem tot nu toe slechts vijf asielzoekers naar hun eigen land teruggekeerd. De rest kan na de ontruiming bij andere kleinschaligere opvangplekken in de stad terecht. Amsterdam biedt de groep deze winter onderdak, volgens de zogenoemde bed-bad-brood-regeling.

Woest

Marjan Sax, de woordvoerster van de Vluchtgarage, is woest. “Teeven verspreidt opnieuw leugens. Hij liegt en hij blijft liegen. Hij blijft eindeloos zeggen dat mensen die terug moeten terecht zijn afgewezen. Dat is niet zo. De asielprocedure deugt niet. Er is gewoon een structureel probleem met het beleid van deze regering.”

“En het tweede wat hij zegt is dat mensen zelf kiezen voor de illegaliteit, terwijl duidelijk is dat ze niet terug kunnen naar land van herkomst. Mensen die gevlucht zijn uit een land waar oorlog is of een dictatuur gaan natuurlijk niet terug. Teeven blijft ontkennen dat dat aan de hand is,” vervolgt Sax.Ze overlegt nu met de bewoners over de volgende stap.