Buitenland

Anti-terreuracties in België: ‘Aanslag verijdeld’

15-01-2015 18:34

Met updates – Bij een anti-terreuractie van de Belgische politie in Verviers zijn donderdag twee doden en één zwaargewonde gevallen. Dat melden Belgische media. De politie heeft een groep terroristen in een woning – teruggekeerde Syrië-gangers – in de buurt van het station onder vuur genomen. De drie waren voornemens een aanslag te plegen. De actie was in de wijk bij het station van Verviers, een plaats ten oosten van Luik. Er zijn op dit moment meerdere anti-terreuracties gaande in België. Er zouden tegelijkertijd in zes andere landen ook anti-terreuracties bezig zijn. Eerdere berichten dat de Belgische terroristen te maken zouden hebben met de aanslagen in Parijs vorige week kloppen niet.

Verviers

Update 20.39 – Het trainingskamp in de Ardennen waarmee de Nederlandse radicale moslim Abou Moussa kandidaat-jihadi’s warm wou maken om in Syrië te gaan vechten, lag in Jalhay, vlak bij Verviers. Dat meldt het Nieuwsblad.

Update 20.29 – De Belgische politie heeft tien huizen doorzocht van mensen die uit Syrië waren teruggekeerd. In Verviers zitten de meeste Syrië-gangers van heel België. Na de aanslagen in Parijs is er een onderzoek geweest dat zich door heel Europa afspeelde. De actie in Verviers was gericht op een actieve terreurcel die op het punt stond een aanslag te plegen. De verdachten openden meteen het vuur, de actie duurde een paar minuten.

Update 20.26 – Bom-alarm in gebouw van Federale politie in Brussel.

Update 19.59 – De persconferentie van het Belgische Openbaar Ministerie volgt u hier onder:
Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be Update 19.46 – De man die vrijdag mensen gijzelde in een joodse supermarkt in Parijs, zou zijn wapens mogelijk in België hebben gekocht. Volgens de Franse zender TF1 is er verband tussen Amedy Coulibaly en de anti-terreuroperatie die donderdag in België wordt uitgevoerd.  De terreurverdachten in België zouden oud-Syriëgangers zijn en wapenhandelaars die zowel in het criminele circuit als aan groepen islamisten zouden leveren. Coulibaly zou er hebben gekeken naar wapens, ontstekingen, wapenvesten en ander materiaal dat op zijn lichaam en in zijn woning is aangetroffen. Update 19.29 – Video van de anti-terreuractie in Verviers

http://youtu.be/tXBdnKF0YAM 

Update 19.22 – Volgens HLN.be ook acties in Brussel, Schaarbeek, Anderlecht, Molenbeek en Vlaams-Brabant. Update 19.12 – Eerder vandaag verscheen er een ISIS-video waarin werd opgeroepen tot aanslagen in België.

Update 19.02 – Bij de anti-terreuractie van de politie in de Oost-Belgische stad Verviers zijn donderdagavond twee mensen omgekomen en is er één zwaargewond geraakt. De drie zouden moslimterroristen zijn die van plan waren een aanslag te plegen.

Update 18.53 – Volgens berichten zijn er tegelijkertijd meerdere anti-terreuracties gaande in België. Het federaal parket in Brussel geeft om 20.00 uur een persconferentie Volgens Belgische media zijn er meerdere arrestaties verricht.

Dit bericht wordt aangevuld