Binnenland

Jonge Amsterdamse jihadist gedood in Syrië

20-01-2015 06:52

In Syrië is een zeventienjarige jihadist uit Amsterdam zaterdag door een Amerikaans anti-IS-bombardement om het leven gekomen. Dit zegt zijn vader tegen diverse media. De jongen raakte eerder al zwaargewond bij een ander bombardement. Zijn vader was al weken bezig om zijn zoon terug te halen naar Nederland.

De familie zou het lichaam van Achraf op foto’s hebben geïdentificeerd. Hij is zondagmiddag begraven.

Tegenhouden

De vader van Achraf zegt al langer bang geweest te zijn dat zijn zoon niet levend terug zou komen. Voordat hij vertrok, heeft de familie meerdere pogingen gedaan hem tegen te houden, maar de tiener wist toch naar Syrië te gaan. De vader van Achraf waarschuwde de overheid meerdere malen en uitte veel kritiek toen zijn zoon er toch in was geslaagd via Schiphol het land te verlaten.

De man houdt geregeld lezingen waarin hij ouders waarschuwt voor radicalisering van hun kinderen.

Opstelten

Op 9 januari meldde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dat er 21 Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak zijn omgekomen. Hij zei toen ook dat er ongeveer 180 Nederlandse jihadisten naar beide landen waren vertrokken. Van hen zijn er 35 weer terug in Nederland, zei Opstelten.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt het bericht te kennen maar wil er niet op reageren. Ook de gemeente Amsterdam en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kunnen het bericht niet bevestigen.