Binnenland

VVD: Inburgeringsexamen aanscherpen

22-01-2015 07:20

Bij het inburgeringsexamen dat immigranten moeten afleggen, moet de vrijheid van meningsuiting de hoofdmoot worden. Dit zal VVD-Kamerlid Malik Azmani donderdag zeggen in een debat met integratieminister Lodewijk Asscher in de Tweede Kamer.

Azmani stelt dat de vrijheid van meningsuiting nu maar zijdelings aangestipt wordt. Het onderwerp komt pas aan bod na zaken als het gescheiden inzamelen van afval en het bestaan van vakbonden. Wat de VVD’er betreft wordt het vrije woord de “kapstok” van het examen. Hij vindt dat de betekenis ervan dieper moet doordringen bij de nieuwkomers. “Ze moeten de vrijheid van meningsuiting niet alleen respecteren, maar omarmen en in hun vingers krijgen. Willen ze dat niet, dan moeten ze zich afvragen of ze wel willen leven in deze samenleving.

Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch pleit voor een grotere rol van de vrijheid van meningsuiting in het examen. “Er staat slechts een ja/nee-vraag of televisie en radio vrij zijn in hun mening. Nogal oppervlakkig”, aldus Marcouch tegen NU.nl.

Taaleisen

Ook CDA’er Pieter Heerma zal aandringen op aanscherping van de inburgering. Hij wil dat de taaleisen bij het basisexamen in het land van herkomst nog strenger worden.

Heerma wijst erop dat de inburgeringstoets die migranten in het land van herkomst moeten afleggen in 2011 al strenger zijn geworden. Volgens Asscher zijn de resultaten hiervan zeer positief. Huwelijks- en gezinsmigranten spreken de taal beter en komen beter voorbereid naar Nederland. Volgens Heerma zouden de taaleisen nog verder opgeschroefd moeten worden. Dat is in het belang van de migrant. Bovendien is het in het regeerakkoord aangekondigd, onderstreept de CDA’er.

Anp/TPO