Binnenland

D66: Klijnsma, kom met standpunt pensioenplan

28-01-2015 08:33

D66 wil dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zich uitspreekt over een plan om werknemers een persoonlijk pensioenpotje te laten opbouwen. Klijnsma heeft tot dusver echter nog niet gereageerd op een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) hierover.

Volgens Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg moet de staatssecretaris “niet op haar handen blijven zitten”. “Ik snap wel dat het voorstel nog nader uitgewerkt moet worden, maar Klijnsma kan best iets zeggen over de richting.” Van Weyenberg zal de staatssecretaris daartoe woensdag oproepen tijdens een Kamerdebat.

De SER publiceerde zaterdag een voorstel om iedereen in de toekomst zijn eigen pensioenvermogen te laten opbouwen. Om de risico’s zoveel mogelijk te delen, zou het nieuwe pensioenstelsel wel collectieve elementen moeten houden.

D66 en ChristenUnie reageerden overwegend positief op dit plan. Ook de VVD sprak van “een interessante richting”. Coalitiegenoot PvdA was wat terughoudender.

Uit een ‘nationale pensioendialoog’ die Klijnsma heeft gehouden, bleek al dat de meeste betrokkenen vinden dat het huidige pensioenstelsel aangepast moet worden. De pensioenen staan onder druk doordat veel pensioenfondsen het financieel moeilijk hebben. Bovendien is de arbeidsmarkt veranderd. Mensen wisselen veel vaker van baan of ze worden zzp’er.

Klijnsma heeft toegezegd nog voor de zomer met voorstellen te komen over hoe het pensioenstelsel zou kunnen veranderen. Tot die tijd lijkt ze de kaarten tegen de borst te willen houden.

Anp