Buitenland

School stapt naar politie om IS-posts leerlingen

03-02-2015 07:34

In het Belgische Aalst is een school naar de politie gestapt om aangifte te doen tegen twee van zijn leerlingen. Aanleiding waren berichten op hun Facebookpagina waarin ze vol lof zijn over terreurbeweging IS. Dit schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws dinsdag.

De betreffende school voor beroeps- en technisch onderwijs, het Vrij Technisch Instituut (VTI) van Aalst, gaat nu alle studenten screenen. Dat zijn er meer dan 1500.

De school volgt al enige tijd de sociale profielen van leerlingen, maar dit gebeurde tot nu toe steekproefsgewijs. De VTI is echter verontrust door de ontdekking van de terreurposts en noemt de algehele screening in het belang van ieders veiligheid. “Als we nog zulke dingen ontdekken, lichten we opnieuw de politie in”, zegt Inge de Troyer, directeur communicatie van de onderwijsinstelling.

Wettelijk gezien mag de school dit doen, maar privacyexperts plaatsen in de krant echter hun vraagtekens bij de handelwijze van de school. “Vrije meningsuiting geldt toch zeker voor jongeren. Als er al moet nagegaan worden wat ze op internet doen, laat die rol dan aan de ­ouders. Anders vrees ik voor een heksenjacht,” aldus professor Jos ­Dumortier (KU Leuven).

Anp/TPO