Buitenland

Paus: niks mis met kinderen slaan

06-02-2015 08:41

Volgens paus Franciscus is het prima om je kinderen af en toe te slaan. Dit zei hij tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie in het Vaticaan. Deze was gewijd aan de rol van de vader in het gezin. Hij benadrukt wel dat de kinderen hun waardigheid moeten behouden, schrijft de Volkskrant.

Volgens de kerkvorst zijn de kenmerken van een goede vader: eentje die vergeeft, maar in staat is om ‘stevig te corrigeren’ zonder daarbij het kind te ontmoedigen.

Tik

Franciscus zei onder meer tegen de aanwezigen: “Een keer hoorde ik een vader tijdens een bijeenkomst met andere echtparen vertellen: “Soms moet ik mijn kinderen een tik geven, maar nooit in hun gezicht zodat ze niet vernederd worden”.” De paus zou hierop hebben uitgeroepen dat hij dat prachtig vond. “Hij kent het gevoel van waardigheid! Hij moet ze straffen, maar doet het met rechtvaardigheid en gaat verder.”

Wreedheden

Bisschop Thomas Rosica, die behoort tot de Vaticaanse voorlichting, laat desgevraagd in een reactie weten dat de paus met zijn uitspraken “het uiteraard niet heeft over het plegen van geweld of wreedheden tegen een kind, maar eerder over het helpen van iemand om zich te ontwikkelen en volwassen te worden.”

Negatief effect

Meerdere studies wijzen juist uit dat kinderen die fysiek worden gestraft, zich minder goed ontwikkelen. Slaan kan een blijvend negatief effect hebben. Naar schatting deelt de helft van de Nederlandse ouders wel een een tik uit of grijpt hun koter stevig vast.