Binnenland

Kamermeerderheid voor ongericht aftappen kabel

10-02-2015 06:37

De geheime diensten AIVD en MIVD mogen de kabel ongericht gaan aftappen. Een Kamermeerderheid schaart zich achter het kabinetsvoorstel daarover. Dat meldt De Telegraaf.

Bijna alle communicatie gaat tegenwoordig via de kabel. Ook vrijwel al het mobiele verkeer gaat via masten de grond in. Dat al de informatie die via de kabel gedeeld wordt nu niet ongericht afgetapt kan worden, is de diensten een doorn in het oog. Het kabinet wil dat nu toch mogelijk maken.

Wel zeggen de verantwoordelijke ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Hennis (Defensie) dat zij voldoende waarborgen in het systeem zullen bouwen om privacy te beschermen. Niet alles wordt zomaar afgetapt. Ook aan het bekijken van de getapte informatie zitten beperkingen. Zo moeten de ministers voor elke stap goedkeuring geven.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de inlichtingendiensten meer bevoegdheden moeten krijgen wegens de strijd tegen terreur. “De inlichtingendiensten moeten ook online onze vrijheid en veiligheid bewaken. Dit voorstel geeft ze ruimte met uitgebreide waarborgen van onze privacy”, zegt VVD-kamerlid Klaas Dijkhoff.

Jeroen Recourt (PvdA) steunt het voorstel ook: “Dit is nodig om terrorisme effectief aan te pakken. Wel moet vaststaan dat niet meer gegevens dan nodig worden verzameld, dat regels goed en onafhankelijk worden gecontroleerd en dat ze niet via het buitenland omzeild kunnen worden”.

Anp/TPO