Weten & Tech

Politiek Den Haag digitaal plat: netwerkstoring treft Rijksoverheid.nl

10-02-2015 11:43

Een storing bij Prolocation treft een hoop websites, waaronder rijksoverheid.nl. Dat meldt hosting-provider Domeinbalie deze ochtend. Ook de klanten van domeinbalie kunnen overlast ondervinden van de storing, omdat Prolocation de netwerkpartner van Domeinbalie is. Door de storing zijn de ministeries niet in staat om Kamerstukken te sturen of in te zien, zo weet ANP.

Hoewel er eerder berichten kwamen over een gebroken kabel, bleek de grote storing uiteindelijk uit een aanval op het netwerk voort te komen.

Update 14:30 PlatformIQ meldt nu dat het in tegenstelling tot hun eerdere bericht nog te vroeg is om te stellen waar het probleem ligt, en biedt de excuses aan voor de ontstane verwarring.

Update 13:55 De oorzaak lijkt inderdaad te liggen in een gebroken kabel. “alles wijst op een kabelbreuk binnen Telecity2”, zo meldt hoster Mihosnet. Nadere informatie vanuit Prolocation is momenteel niet voorhanden.

Met man en macht gewerkt aan oplossing

Volgens het ministerie van Algemene Zaken wordt er met man en macht aan gewerkt om de site rijksoverheid.nl weer in de lucht te krijgen. Door de storing ligt politiek Den Haag op dit moment digitaal plat.

De storing treft ook sites als Geenstijl, Telfort en Powned. Advertentieplatform PlatformIQ meldt dat een gebroken glasvezelkabel de mogelijke oorzaak is van de problemen.

Update: Domeinbalie meldt dat ze vanaf 11:45 deze ochtend weer bereikbaar zijn, maar de storing lijkt er nog steeds voor te zorgen dat de site van de Rijksoverheid onbereikbaar is.