Binnenland

Schultz neemt afstand van dijkenplan Dijksma

10-02-2015 07:54

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) is in verlegenheid gebracht door een dijkenplan van haar kabinetscollega Dijksma (Economische Zaken). Dat schrijft De Telegraaf.

Het plan, waarin onder meer gerept wordt over het doorsteken van dijken, is van de hand van Dijksma en daarmee kabinetsbeleid. Schultz heeft er echter weinig mee op en probeert verwoed om er zoveel mogelijk afstand van te nemen.

In haar ‘Natuurambitie’ voor na het jaar 2050 oppert staatssecretaris Dijksma om op de Waddeneilanden stuifdijken ‘in te snijden’ en in Zeeland het Deltaplan tegen het licht te houden. Rivieren moeten bovendien meer ruimte krijgen om hun eigen weg naar zee te vinden. Door het ‘bouwen met de natuur’ hoopt de PvdA-bewindsvrouw dat er zeldzame diersoorten terugkomen, zoals de zalm, de zwarte ooievaar en steur.

VVD-minister Schultz, die officieel verantwoordelijk is voor de dijken, laat in een reactie weten dat ze ‘het doorsteken van dijken’ niet in haar ‘programma’ heeft staan. “En ik denk ook niet dat het er binnenkort in komt,” aldus de bewindsvrouw. Ze stelt dat het dijkenplan ‘geen beleidsstuk’ is en meer moet worden opgevat als ‘mocht je daar nou over dromen’.

Anp/TPO