Buitenland

Video: toespraak Zuma in Zuid-Afrika wordt chaotische ‘baklei’

12-02-2015 19:29


De jaarlijkse toespraak tot het parlement van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is donderdagavond op een chaos uitgedraaid. Parlementariërs van protestpartij Economic Freedom Fighters (EFF) werden op bevel van de voorzitter buitengezet door beveiligingspersoneel, omdat ze de toespraak van Zuma verstoorden.

Volgens Zuid-Afrikaanse media gebeurde dat met harde hand. Parlementariërs van de Democratische Alliantie (DA), de belangrijkste oppositiepartij, waren daar vervolgens zo boos over dat ook zij de zaal verlieten.

Zuma was zijn toespraak nauwelijks begonnen toen de EFF-leden hem allerlei vragen begonnen te stellen, onder meer over de peperdure verbouwing van zijn residentie. Parlementsvoorzitter Baleka Mbete wees hen erop dat dit niet het juiste moment was voor zulke vragen, maar daar trokken ze zich niets van aan.

“Laat maar eens zien welke regel u de macht geeft om ons de mond te snoeren”, beet EFF-leider Julius Malema de voorzitter toe. Daarop besloot Mbete dat de parlementariërs de zaal moesten verlaten. Toen ze dat weigerden, werden ze eruit gezet.

President Zuma ging onverstoorbaar verder met zijn toespraak. Hij sprak zijn zorgen uit over de misdaad in het land en de elektriciteitsvoorziening en feliciteerde zwemmer Chad le Clos met zijn prestaties. Nieuwssite News24 beschreef hoe “een nogal schaapachtig kijkende Le Clos” de complimenten van de president in ontvangst nam.

Buiten riep Julius Malema dat Zuid-Afrika “een politiestaat” is. Hij stelt dat zeven van zijn partijgenoten gewond zijn geraakt en zinspeelt op juridische stappen.

Anp