Buitenland

Schokkende video: IS onthoofdt 21 koptische christenen

15-02-2015 20:59

LET OP: SCHOKKENDE BEELDEN! GRAPHIC IMAGES!

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft zondag een video gepubliceerd, waarin de executie van 21 koptische christenen te zien is. Dat meldden verschillende Arabische media. De kopten zouden zijn ontvoerd in Egypte en onthoofd op een strand in Libië.

Het was al bekend dat de 21 Egyptische werklui waren gedood. IS claimde hun dood en de Libische overheid bevestigde zaterdag de moord. Veel Egyptenaren zijn naar Libië gereisd om daar werk te zoeken, ook al wordt het land verscheurd door strijdende groepen en staat het te boek als erg gevaarlijk.

In de zondag gepubliceerde video maakt IS duidelijk dat de groep voet aan de grond heeft in Libië. De video zou zijn opgenomen in de buurt van Tripoli. “We staan ten zuiden van Rome”, aldus een beul. De video is een boodschap voor “de vijandige Egyptische kerk”. “Veiligheid voor jullie kruisvaarders is iets wat jullie alleen maar kunnen wensen.”

In Syrië kwamen zondag juist veel IS-strijders om. Koerdische strijdkrachten doodden 35 leden van IS in gevechten in het noorden van het land.

Ook vier Koerdische strijders kwamen om. De Koerden namen bezit van een heuvel in de provincie waarin ook Raqqa ligt, de hoofdstad van het kalifaat van IS.

De Amerikanen meldden zondag dat dit weekend er elf bombardementen zijn uitgevoerd op stellingen van IS door de internationale coalitie, waar ook Nederland deel van uitmaakt. Verschillende voertuigen en gebouwen van IS zijn geraakt, maar het is niet duidelijk of daarbij ook mensen zijn gedood.

Anp