Binnenland

Privégegevens belanden door fout OM in strafdossier moorden Staatsliedenbuurt

20-02-2015 13:49

Door een fout van het Openbaar Ministerie zijn woonadressen, foto’s en kentekens van rechtbankbezoekers – onder wie journalisten – toegevoegd aan het strafdossier van de moorden in de Staatsliedenbuurt in 2012. Observatieteams hebben bezoekers van de zaak én automobilisten die tijdens de zitting door de straat van de extra beveiligde rechtbank in Osdorp reden, gescreend en gefotografeerd. Ook de identiteitsbewijzen van bezoekers zijn gefotografeerd en in het dossier terechtgekomen.

‘Meer dan twintig doden’

Volgens Crimesite zijn ook de adressen en kentekens van passanten in de dossiers terechtgekomen. Iedereen die deze dossiers kan inzien – onder wie de verdachten – kan dus bij deze gevoelige informatie. Crimesite constateert dan ook terecht dat het verliezen van deze privacygevoelige informatie ‘gevoelig ligt in een affaire waarin inmiddels al meer dan twintig doden zijn gevallen’.

Statement OM

Het Openbaar Ministerie stelt in een statement dat ‘dit niet had mogen gebeuren’: “Medewerkers van de extra beveiligde rechtbank in Osdorp hebben tijdens een zitting in maart 2014 de identiteitsbewijzen van bezoekers – overigens niet van de journalisten onder hen – gekopieerd op verzoek van de politie en OM. Dat is verzocht in verband met de veiligheidssituatie op dat moment en in verband met een opsporingsbelang.”

“Ook zijn, mede in verband met de veiligheidssituatie rondom eerdere zittingen, gedurende die dag de kentekens genoteerd van auto’s die op die betreffende dag door de straat reden waar de beveiligde rechtbank is gevestigd.
De politie heeft vervolgens twee processen-verbaal opgemaakt. Die stukken zijn abusievelijk door het OM aan het strafdossier toegevoegd. OM Amsterdam betreurt ten zeerste dat dit is gebeurd. Omdat het dossier al verspreid is onder de rechtbank en de verdediging, is het niet mogelijk de stukken te verwijderen. Wel wordt aan de procespartijen verzocht deze informatie niet verder te verspreiden.”