Binnenland

Studenten Maagdenhuis roepen op tot nationale actiedag

02-03-2015 07:24

De studenten die het Maagdenhuis in Amsterdam hebben bezet, roepen woensdag uit tot nationale actiedag. Dit deden ze zondag tijdens een bijeenkomst, waarbij studentenbonden uit onder meer Nijmegen, Groningen, Utrecht, Rotterdam en Wageningen aanwezig waren. De bijeenkomst trok zo’n 200 mensen.

Het is de bedoeling dat woensdag op universiteiten in het hele land wordt gedemonstreerd voor meer democratie en inspraak van studenten op hun eigen universiteiten. Geld speelt een te grote rol bij veel beslissingen van universiteitsbesturen, vinden de studenten en ook een groep docenten.

Bungehuis

Het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam, wordt sinds woensdagavond bezet. Een dag eerder kwam er een einde aan de bezetting door een groep boze studenten van het Bungehuis, ook in Amsterdam.

Zolang het bestuur van de UvA hun eisen niet inwilligt, zullen de studenten niet vrijwillig vertrekken uit het Maagdenhuis, lieten ze zondag opnieuw weten. De UvA deed woensdagavond aangifte, maar het is niet bekend of het weer tot een ontruiming komt.

Handreiking

UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning deed donderdag een handreiking: één student wordt toegelaten in het bestuur. Dat besluit is voor de studenten niet genoeg.

Anp/TPO