Binnenland

Staatssecretaris Mansveld: ‘Blijf met je poten van NS-personeel af!’

06-03-2015 14:49

“Blijf met je poten van NS-personeel af!”
Dat zegt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in reactie op de zware mishandeling van een conductrice van de Nederlandse Spoorwegen in de nacht van donderdag op vrijdag in de trein van Schiphol naar Hoofddorp.

“Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals treinpersoneel, is onacceptabel”, aldus Mansveld. Ze wil een afspraak van begin april met de top van de NS, ProRail en vakbonden vervroegen om zo snel mogelijk over de zaak te praten. Daar zullen ook de ministers van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken bij zijn.

Opstelten vindt het “vreselijk” wat er is gebeurd. Het is “een ernstige zaak”, zei hij na afloop van de ministerraad. Hij vindt het terecht dat de NS, ProRail en vakbonden hierover op het hoogste politieke niveau willen spreken. Wat Opstelten betreft, moet dat op korte termijn gebeuren. “Dit mag niet te lang wachten”, zei hij.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) noemt de mishandeling van de conductrice “ongehoord”. Dit “gaat alle perken te buiten!”, twitterde ze vrijdag.

774 gevallen van fysieke agressie

774 medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen hadden vorig jaar te maken met fysieke agressie tijdens het werk. Het gaat om agressie inclusief spugen en bedreigen. Dat is 6,6 procent van de NS-medewerkers. In 2013 ging het ook om 6,6 procent van het NS-personeel; toen ging het om 777 mensen.

De NS registreert de cijfers per jaar; over 2015 zijn nog geen getallen bekend.

De NS noemt geweld en intimidatie richting personeel onacceptabel. “Ieder incident is er één te veel en NS werkt er dan ook samen met politie en justitie hard aan om deze agressie terug te dringen. Zo neemt NS zo snel als mogelijk meer toegangspoortjes in gebruik, aangezien agressie vaak begint met zwartrijden.”

Anp