Binnenland

‘Wel degelijk geweld gebruikt bij uitzetting Amiri’

06-03-2015 07:06

Bij de uitzetting van de Afghaan Feda Amiri is wel degelijk geweld gebruikt. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vermeldde dat eerder niet in een Kamerbrief. Hij meldde alleen dat er dwangmiddelen waren gebruikt omdat Amiri zich verzette.

Volgens Trouw en de regionale kranten van de Persdienst is Amiri door de marechaussees die hem begeleidden met kracht aan boord gehaald. Dit omdat hij zich bleef verzetten tegen uitzetting naar Kabul. Buiten het vliegtuig kreeg de asielzoeker een zogeheten bodycuff met beenband aangelegd. Daarbij wordt iemand op zijn buik gelegd en worden de enkels aan de rug gebonden. Met deze bodycuff werd Amiri het vliegtuig ingedragen. Hij raakte hierbij niet gewond, blijkt uit het ‘meldingsformulier geweldsaanduiding bij uitzettingen’ van de marechaussee, dat in bezit is van de kranten.

Eerder ontstond in de zaak de nodige ophef toen kunstenares Tinkebell openlijk twijfelde aan het verhaal van de familie Amiri en een kunstproject van de zaak maakte.

Anp/TPO