Buitenland

‘1 miljoen vluchtelingen staan in Libië klaar om naar Italië te gaan’

07-03-2015 18:01

Tussen de 500.000 en 1 miljoen vluchtelingen staan in Libië klaar om de komende maanden de oversteek naar Italië te maken. Dit zegt de directeur van het Eurpese grensagentschap Frontex in een interview met het Italiaanse persbureau Ansa, aldus de NOS.

Niet alleen zal Europa worden geconfronteerd met een tsunami van vluchtelingen, ook zullen zich steeds meer ISIS-strijders onder de vluchtelingenstromen bevinden.

“Je kunt niet stellen dat zij de illegale immigrantenstroom al volledig in handen hebben. Maar wat nu niet zo is kan in de toekomst zeker gebeuren”, aldus de Frontex-directeur.

3000 slachtoffers in 2014

Veel vluchtelingen die, vaak via mensenhandelaars en mensensmokkelaars, de oversteek van Libië naar Italië wagen lopen enorme risico’s. In 2014 verdronken zo’n 3000 vluchtelingen tijdens de oversteek op de Middellandse zee.

Frontex is belast met de reddingsoperaties om de vluchtelingen op hun gammele en overvolle (rubberbootjes) op tijd uit het water te vissen maar mensenrechtenorganisaties vinden juist dat Frontex te weinig doet.

‘Onrealistisch aantal’

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vindt de genoemde cijfers weinig geloofwaardig en ‘onrealistisch’. Door de anarchie en chaos in Libië is het onmogelijk het aantal vluchtelingen nauwkeurig in te schatten.