Binnenland

Stichting Vluchtelingen Welkom: ‘Neem een asielzoeker in huis’

07-03-2015 11:19

Door een woningtekort voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning en duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers die bed, brood en bad moeten krijgen, zitten asielzoekerscentra bomvol. De stichting Vluchtelingen Welkom denkt daar een oplossing voor te hebben. In het AD is te lezen dat de stichting vreemdelingen bij particulieren thuis plaatst. Het idee komt uit Duitsland.

De 41-jarige Daisy Petrona is namens Vluchtelingen Welkom een schakel tussen particulieren en vluchtelingen: “Ik geloof in dit plan. Door ze in huis op te nemen, geef je vluchtelingen duidelijk het gevoel dat ze welkom zijn. Ook leren vluchtelingen Nederland veel sneller kennen als ze bij iemand in huis zitten.”

Nienke Brugman, beleidsmedewerker bij het Leger des Heils, wil graag een vluchteling in haar huis opnemen. Ze hoopt dat het een succes wordt, maar “ik heb wel mijn twijfels, want je ziet nu al dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en Vluchtelingenwerk niet positief reageren. Die vinden dat je alles volgens de huidige regeltjes moet doen.”

Anp