Weten & Tech

Kalifabook: ‘het eigen social network van IS’, gehost in VS?

08-03-2015 10:10

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft deze week zijn eigen sociale medium gelanceerd, tenminste dat schrijft de Duitse krant Bild vandaag. Met het zogenoemde Kalifabook proberen de jihadisten de ‘regels van de Westerse sociale media’, waar ISIS steeds vaker mee in aanvaring komt op Twitter en elders, te omzeilen zo weet Bild.

Het vreemde aan ‘Kalifabook’ is echter dat het dan zo de ‘Westerse regels’ zou willen kunnen negeren, maar de site geregistreerd staat bij GoDaddy. Hoe de deal met zo’n bekende Amerikaanse hoster bijdraagt aan afstand van Westerse waarden, lijkt niet duidelijk.

5elafabook-whois

Ronselen

Het sociale netwerk, dat op dit moment problemen met de bereikbaarheid heeft, wordt niet alleen gebruikt door jihadisten om met elkaar in contact te blijven. De site is beschikbaar in onder meer het Engels en Duits. Daarmee probeert IS een zo groot mogelijke doelgroep aan te spreken, en nieuwe jihadisten te ronselen, zo stelt het Duitse Bild.

5elafabook-whois2

Kalifabook (5elefabook) maakt gebruik van ‘Socialkit’. De Amerikaanse site heavy stelt dat IS achter de site zit, maar op basis van de whois-data lijkt dat niet onomstotelijk vast te staan. De domeinnaam geeft weliswaar de “Islamic State” in Mosul aan, maar als straatnaam. Het land van registratie is Egypte, via het Amerikaanse Godaddy. Het IP van de server lijkt te herleiden tot secureserver.net van Wild West Domains, een dochterbedrijf van GoDaddy.

5elafabook-trace

Vrijdag werd bekend dat zeker 46.000 Twitteraccounts worden gebruikt door aanhangers van IS. Het Amerikaanse sociale medium doet er alles aan om IS-verwante profielen zo snel mogelijk te verwijderen.

(TPO/ANP)