Buitenland

KKK flyert haatpropaganda tijdens vrijheidsmars Selma Montgomery

08-03-2015 21:04

De Ku Klux Klan heeft de herdenking van de vrijheidsmarsen in Selma, Alabama, aangegrepen om racistische flyers te verspreiden. Daarin worden onder meer zwarten en hispanics uitgemaakt voor criminelen, moordenaars en messentrekkers.

Volgens Klan-leider Robert Jones zijn er de afgelopen weken zo’n 4000 pamfletten verspreid in de steden Selma en Montgomery, meldde de lokale nieuwssite Al.com zondag.

Beide plaatsen speelden een prominente rol in de strijd van zwarte Amerikanen in de jaren zestig van vorige eeuw voor gelijke rechten.

Het was zaterdag precies vijftig jaar geleden dat de eerste mars van Selma naar Montgomery bruut uiteen werd geslagen door de politie en blanke racisten die door de lokale sheriff waren opgetrommeld.

De beelden van het buitensporige geweld op die dag in maart 1965 gingen de hele wereld over en dwongen de Amerikaanse federale overheid en toenmalig president Lyndon Johnson tot handelen.

Enkele maanden later was de Voting Rights Act, waarin het stemrecht voor iedereen werd vastgelegd en werd beschermd een feit.

kkk-paper-1-editedjpg-39a73b71e4c27a81
kkk-paper-2-editedjpg-ed37f4e953aff7a0

Anp/TPO