Buitenland

Baas Scotland Yard: camera’s in elk huis

09-03-2015 08:38

Sir Bernard Hogan Howe, baas bij de Britse opsporingsdienst Scotland Yard, heeft gepleit voor het installeren van bewakingscamera’s in elk huis. Dit meldt Daily Mail.

Hij stelt verder dat de camera’s die geïnstalleerd worden, gericht moeten zijn op ooghoogte. Nu gebeurt het volgens hem te vaak dat op bewakingsbeelden alleen de kruin van criminelen te zien is.

Howe wil graag dat iedereen een camera ophangt, zodat zijn dienst makkelijker criminelen kan linken aan hun databank van meer dan 12 miljoen foto’s van verdachten en veroordeelde criminelen.

Privacy-organisaties hebben geen goed woord over voor het plan van Howe. “Privé-bewakingscamera’s zijn totaal niet gereguleerd,” aldus Renate Samson van Big Brother Watch. “het is Orwelliaans.”

Ook parlementslid Andrew Miller spreekt zijn zorgen uit. “Het is alarmerend dat de politie al bezig is met het opslaan van beelden van vaak onschuldige mensen naar een databank en er gezichtsherkenningssoftware op los laat zonder enig toezicht,” stelt Miller. “Sommige van de mensen in de databank zijn helemaal nergens voor aangeklaagd.”