Binnenland

Bouw megamoskee Gouda steeds minder zeker

09-03-2015 07:07

Het moskeebestuur in Gouda twijfelt eraan of het de bouw van zijn megamoskee moet doorzetten. Er is nu zó veel verzet, zelfs uit de landelijke politiek, dat een aantal leden met het project wil stoppen, schrijft het AD.

De Goudse raad zal woensdag stemmen over de bouw van een islamitisch centrum in combinatie met een school voor bijzonder onderwijs. Het ziet ernaar uit dat het hele plan met één stem verschil sneuvelt.

Het moskeebestuur overwoog in dat geval de locatie te kopen en er zelf een moskee te bouwen, maar door alle commotie twijfelt het daar nu sterk aan.

Niet tegen opgewassen

“Dat zelfs premier Rutte en de fractievoorzitters zich hebben uitgesproken over wel of geen moskee is bij ons wel binnengekomen,” zegt woordvoerder Said Boukayouh van El Wahda. “We liggen zo onder vuur dat we er misschien maar helemaal van moeten afzien. Er is binnen het bestuur een sfeer ontstaan van ‘hier zijn we niet tegen opgewassen’.” Hij voegt hieraan toe: “We kunnen niet de hele wereld tegen ons hebben.”

Reacties

In de landelijke politiek zijn de reacties verdeeld. PVV-leider Geert Wilders vindt het geweldig: “Mooi, nu de andere moskeeën van Nederland nog!” Gerard Schouw (D66) stelt er moeite mee te hebben dat premier Rutte zich uitsprak tegen de moskee: “Den Haag gaat niet over het bouwen van moskeeën of kerken. Daar is de lokale democratie mans genoeg voor,”aldus het Kamerlid.