Binnenland

Wilders wil bescherming PVV-kandidaten

09-03-2015 06:52

In het hele land worden PVV-kandidaten geconfronteerd met aanslagen en geweld. Daarom moeten ze zo snel mogelijk bescherming krijgen. Dit heeft PVV-leider Geert Wilders gezegd nadat vrijdag voor de vijfde keer in drie weken het huis van een PVV-kandidaat was belaagd, schrijft de Volkskrant.

De 20-jarige student Jake Owen Raats uit Etten-Leur, nummer vijf op de PVV-kandidatenlijst voor de Statenverkiezingen, kreeg afgelopen vrijdag een steen door de ruit. In de laatste twee weken is zijn huis meermaals bekogeld, zegt Raats. “Ik zag een paar keer drie langsfietsende jongens stenen gooien.”

Het geweld begon nadat hij een PVV-verkiezingsposter voor het raam had gehangen. De plaatselijke politie heeft hem beloofd een dreigingsanalyse te maken.

Partijleider Wilders is verontwaardigd. “De oorverdovende stilte bij andere politieke partijen en een groot deel van de media is te walgelijk voor woorden,” aldus de PVV-voorman. “Als deelname aan verkiezingen wordt bedreigd en geweld wordt gebruikt tegen kandidaten, staat de democratie op het spel.”

De afdeling ‘beveiligen en bewaken’ van de nationaal coördinator terrorismebestrijding (NCTV) heeft naar aanleiding van de incidenten contact gehad met het Openbaar Ministerie. Een woordvoerder van minister Opstelten meldt dat de ontwikkelingen in de gaten gehouden worden. Indien nodig, zal er worden ingegrepen.