Binnenland

Krakers bekogelen politie met glazen verfbommen

11-03-2015 06:41

Enkele kraakpanden aan de Amsterdamse Spuistraat zullen binnen afzienbare tijd worden ontruimd, omdat de krakers dinsdagochtend de politie bekogelden met glazen verfbommen, zo schrijft De Telegraaf.

Met het gooien van de projectielen is volgens de driehoek van burgemeester, Openbaar Ministerie en politie een grens overschreden. Het is volgens de driehoek onaanvaardbaar dat de politie in haar werk wordt belemmerd. “Met het gooien van de glazen projectielen namen de krakers een risico dat agenten ernstig zouden verwonden”, aldus de gemeente.

In eerste instantie bekogelden onbekenden vanuit het kraakpand een politieauto met glazen potten en gloeilampen gevuld met verf. Toen agenten de woning van waaruit werd gegooid binnen wilden gaan, werden ook zij bekogeld.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er niet op zeer korte termijn zal worden overgegaan tot ontruiming. “Het is een waarschuwing. Als het nog een keer gebeurt is de politie klaar voor actie.”

De gekraakte panden zijn eigendom van woningbouwvereniging De Key. De vereniging heeft in verschillende rechtszaken geƫist dat de krakers moeten vertrekken. Rechters hebben de woningbouwvereniging in het gelijk gesteld. Op 18 maart moet het complex leeg zijn.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de gemeenteraad dinsdagavond in een brief op de hoogte gebracht van de stand van zaken. Hij stelt te begrijpen dat de bewoners moeite hebben de kraakpanden te verlaten. “Maar gezien de weerstand van een deel van hen om gehoor te geven aan civiele vonnissen wordt rekening gehouden met een verzoek van de deurwaarder om over te gaan tot ontruiming met de sterke arm,” aldus de burgemeester.