Binnenland

‘UvA registreert vierhonderd sympathisanten Rethink’

11-03-2015 13:27

De UvA controleert of sympathisanten van Rethink, een groep docenten die zich solidair heeft verklaard met de actievoerende studenten in het Maagdenhuis, betrokken zijn bij de organisatie rondom de bachelordag. Dat meldt Folia:

“De Universiteit van Amsterdam heeft een lijst met ruim vierhonderd namen van medewerkers die Rethink UvA steunen naar de communicatie-afdelingen van alle faculteiten gestuurd. De lijst, die inmiddels in het bezit is van Folia, lijkt te zijn gebaseerd op verklaringen op de website van Rethink UvA en is volledig naar faculteit en op alfabet gesorteerd.

In de begeleidende mail verzoekt Bureau Communicatie van de UvA de facultaire communicatiemedewerkers om na te gaan of de mensen op de lijst betrokken zijn bij de organisatie van de bachelordag van vorige zaterdag. Ook wil de UvA dat de faculteiten ‘een inschatting maken hoe groot de kans is dat dat “gedoe” oplevert en dat terugkoppelen.’

Daarmee lijkt een bang vermoeden van veel medewerkers werkelijkheid te zijn geworden. Al weken gaan er, onder meer op Twitter, geruchten dat UvA-docenten of andere medewerkers niet in het Maagdenhuis durven te verschijnen uit angst hun baan te verliezen. Ook bij Rethink UvA-vergaderingen gonst het vaak dat collega’s wegblijven ‘uit angst voor een kruisje achter hun naam’.”

Bachelordag

Een woordvoerder van de UvA bevestigt tegenover de website het bestaan van de hierboven genoemde e-mail, maar zegt niks te weten over een lijst met sympathisanten. Over de bachelordag zegt de woordvoerder: “Als UvA kunnen we het niet gebruiken dat we door een rommelige bachelordag volgend jaar veel minder studenten hebben.”

Update 15.52 Reactie UvA Post van de UvA! Onderstaande bericht is zojuist door bureau communicatie verstuurd naar Rethink:

“Dear colleagues,

This response comes directly from Bureau Communication, in order to clarify your question straight from the source. What happened? In our bureau, we work hard to organize the bachelor day – a major event with thousands of teenagers visiting, together with their parents. In the heat of the moment, we copied your own public list – please note: we did not compile a list – and asked our colleagues at the faculties if we should be prepared for something. We were in the dark, several actions had been announced, you had issued an ultimatum for Friday afternoon and we felt responsible to organize the best bachelor day possible. We just wanted to know whether we should have been prepared for something, i.e. whether we had to book an extra room of arrange another teacher. That’s all. Nothing is registered, nothing monitored.”

Lees ook:
‘Vicevoorzitter CvB UvA roept docente op het matje na grappige tweet’