Binnenland

Moeder ontvoert kinderen van 8 en 7 jaar naar kalifaat

16-03-2015 07:48

Een 33-jarige moeder heeft twee van haar kinderen, van 8 en 7 jaar oud, ontvoerd naar het kalifaat. Dit meldt 1Limburg. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het de eerste keer dat sprake is van kinderontvoering naar Syrië.

Ontvoering

Wel reisden er de afgelopen twee jaar 31 kinderen in gezinsverband (met instemming van beide ouders) naar Syrië., meldt de Raad voor de Kinderbescherming. Ook vertrokken twaalf minderjarigen zelfstandig. In dit geval zijn de kinderen echter aan de ouderlijke macht van de vader onttrokken, waardoor er sprake is van ontvoering.

Netwerk

De politie en het OM onderzoeken of er sprake is van een netwerk in Maastricht, dat kandidaten ronselt voor de jihad en faciliteert bij hun reis naar Syrië. Het is vrijwel zeker dat de moeder, een vluchtelinge uit Tsjetsjenië, en haar Nederlandse zoon en dochter met gestolen reisdocumenten reisden. Ook wordt vermoed dat ze hulp kregen, onder meer bij hun vertrek uit Maastricht.

Het drietal vertrok eind oktober. In december liet de moeder weten zich in IS-bolwerk Raqqa te bevinden. Haar 2 jongste kinderen, van andere vaders, liet ze achter bij hun oma in Maastricht

Oorlogsgebied

Het is onmogelijk de kinderen terug te halen naar Nederland, omdat er geen rechtshulprelatie meer is met Syrië en omdat het oorlogsgebied is, zegt officier van justitie Bart den Hartigh. Als de moeder probeert naar een ander land te reizen, is dat de enige mogelijkheid de kinderen te herenigen met hun vader.