Binnenland

‘Ontvoerde kinderen Maastricht vlak bij Turkse grens’

17-03-2015 09:08

De kinderen Luca en Aysha (beiden 8 jaar), die door hun geradicaliseerde moeder vanuit Maastricht zijn ontvoerd naar het kalifaat, verblijven hoogstwaarschijnlijk in het Syrische dorp Tal Abyad, vlak bij de Turkse grens.

Dit concludeert Bellingcat, dat op verzoek van een Nederlandse krant een foto die de moeder naar eigen zeggen nam vanuit haar achtertuin. Op de achtergerond is onder meer een moskee en een zendmast te zien. De vrouw schreef erbij dat ze de foto heeft gemaakt in de provincie Al-Rakka.

De onderzoekers vergeleken het plaatje met andere foto’s uit het gebied en met satellietbeelden van Google Earth, en kwamen tot de conclusie dat de foto zeer waarschijnlijk in Tal Abyad is gemaakt. Dit dorp ligt inderdaad in Al-Rakka, vlak bij de Turkse grens.

Het vertrek van de van oorsprong Tsjetsjeense moeder en twee van haar kinderen is al het derde in korte tijd in Maastricht. De politie onderzoekt nu of er een netwerk is dat mensen ronselt voor de jihad en ze helpt naar het kalifaat te reizen.