Buitenland

TERUGLEZEN – 19 toeristen gedood bij aanslag in Tunesische hoofdstad Tunis

18-03-2015 13:46

Update – 18.58: Inmiddels heeft het Tunesische ministerie van Gezondheid bevestigd dat het dodental is opgelopen tot 22. Onder hen zijn 19 toeristen. De aanslag van vandaag is de bloedigste in de recente geschiedenis van Tunesië.

Bij een aanslag op een archeologisch museum in het centrum van Tunis zijn woensdag zeker acht toeristen omgekomen. Andere toeristen zouden in het Bardomuseum in gijzeling worden gehouden. Dat heeft een regeringsfunctionaris laten weten volgens plaatselijke media. Het Bardomuseum staat vlakbij het parlementsgebouw. De Tunesische minister van Binnenlandse Zaken zegt dat er acht doden zijn gevallen, waarvan zeven buitenlandse toeristen en een Tunesiër.

Update: volgens Tunesische autoriteiten zijn er in totaal 20 doden gevallen. 17 daarvan zijn buitenlandse toeristen. Er vielen twintig gewonden.

Update -15.48: Ook volgens de Tunesische autoriteiten is de gijzeling voorbij. Volgens hen zijn er 38 gewonden, waarvan zes zwaar. Er zijn – naast de twee daders – in totaal negen slachtoffers: zeven toeristen, een politieman en een schoonmaakster van het museum.

Update -15.23: Volgens Tunesische media is de situatie afgelopen. De twee gijzelnemers zijn daarbij gedood, terwijl een veiligheidsagent ook het leven liet. Alle gijzelaars zijn bevrijd.

‘Twee daders’

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren de terroristen gekleed in militaire kleding. Het zou gaan om twee daders. De daders waren bewapend met automatische wapens en zouden eerder hebben geprobeerd het parlementsgebouw binnen te komen.

Onder de slachtoffers zouden zich Fransen, Engelsen, Spanjaarden en Italianen bevinden.

Het is onduidelijk wie er achter de aanvallen zitten maar veel aanslagen de afgelopen jaren in Tunesië waren afkomstig van moslimextremistische groeperingen. Een aanslag door een groepering met een link naar ISIS wordt niet uitgesloten.

Livestream

https://youtu.be/-GYYJ9IU6Q4

Reisadvies Tunesië

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is er in Tunesië een risico op terroristische aanslagen. Dit is vooral het geval in de grensgebieden met Libië en Algerije. Daarnaast vormen terugkerende Syrië-gangers een bedreiging. Ook is er een risico van ontvoeringen.

“Als buitenlandse bezoeker moet u rekening houden met de mogelijkheid dat nieuwe terreuraanslagen worden gepleegd. Ook aanslagen op westerse doelen kunnen voorkomen. Dit geldt voor het gehele Tunesische grondgebied.”

In 2013 werden 2 aanslagen voorkomen in de toeristische plaatsen Sousse en Monastir. Dit was bij een internationaal hotel en bij het grafmonument van wijlen president Bourguiba.

Beeld uit Tunis