Buitenland

Terugkijken: Solar Eclips 2015

20-03-2015 10:09

https://youtu.be/ncUYGDRhCZY

Hoogtepunt 10.37 uur

De zonsverduistering die de wereld vandaag in haar greep houdt, zal rond 10.37 uur maximaal tachtig procent van de zon verduisteren. De verwachting is dat de zonsverduistering rond 12.00 uur weer voorbij is. Door de mist zou u de eclips bijna moeten missen, maar gelukkig is daar internet.

Update:
En terwijl velen de situatie vanuit huis in ogenschouw nam, vertrokken wij in alle vroegte. Want we moesten en zouden de zon vinden. Een reisverslag.

eclips1De snelweg tussen Eindhoven en Tilburg, vanmorgen rond een uur of half negen. We horen geluiden vanuit Rotterdam dat het richting het westen gaat opklaren. Snel gaat opklaren. Ruim voordat de eclips van start gaat is er hier nog niks van te merken. We rijden door.

eclips2We bevinden ons in de buurt van Papendrecht als de eclips begint. Via de radio horen we dat Friesland grauw is, en dat de dienstdoende verslaggever bij de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh ter plaatse is. Ook zij ziet niks. Wij checken de situatie en constateren dat de situatie verslechtert. Veel verder dan een paar bomen kijken we niet. De eclips is inmiddels begonnen, als de maan tussen de zon en de aarde schuift.

eclips3Voorbij Papendrecht nemen wij het besluit om rechtsomkeert te maken. Voor de zekerheid controleren wij een parkeerplaats. Bomen, mist, wat oranje vlaggetjes en een verkeersbord. De zon zien wij niet. Ondertussen hangt de redactie in de mail. Of het wil lukken met de reportage. Het is nu rond tien uur. Nog ruim een half uur en de verduistering bereikt haar hoogtepunt.

eclips4 Het is acht minuten over half elf. De eclips bereikt haar hoogtepunt. De duisternis zou extra versterkt worden als er bewolking hing. Een paar auto’s staan op een parkeerplaats die bij beter weer overvol zou zijn. Nu niet. Iemand rookt een sigaret, en een ander belt zakelijk. Verkeer raast voorbij. Op de radio horen we dat het via internet een mooi gezicht is. Hier nabij Gorinchem blijft het triest en naargeestig.

eclips5 Via Den Bosch besluiten wij terug te keren naar Eindhoven. Een beetje hoop gloort als er via Twitter beeld verschijnt van een flauwe zon. Hier op de brug zien we die niet. Het is inmiddels elf uur. Het hoogtepunt is voorbij.

eclips6We maken een laatste stop bij wegrestaurant De Lucht. Een vrachtwagenchauffeur verzekert ons dat er boven Loosdrecht een heel klein beetje zicht was. Wij hebben alles gemist, want de eclips is inmiddels voorbij. Een teleurstelling rest, samen met de herinnering aan een nutteloos tripje van het oosten des lands naar het westen. En weer terug. Een schrale troost: op de Faröer-Eilanden was het bewolkt en zagen ze ook niks. Het effect was wel mooier, want daar was de verduistering totaal.

https://www.youtube.com/watch?v=CaYJBqiTTfk

(Foto’s en update: Robert Engel)