Binnenland

Holleeder naar zwaar bewaakte gevangenis gebracht

23-03-2015 07:22

Vlak voor het weekeinde is Willem Holleeder onder zware bewaking overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Dat meldt De Telegraaf. Volgens haar bronnen bij justitie heeft dat niets te maken met ontsnappingsplannen, maar met ontwikkelingen in het onderzoek. Holleeder staat woensdag voor de rechtbank in Amsterdam omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor de moorden op Kees Houtman in 2005, en Thomas van der Bijl in 2006.

Eerder dit weekend werd bekend dat het Openbaar Ministerie met een nieuwe getuige komt. Het gaat daarbij onder meer om verklaringen van Hidr K., een crimineel die Holleeder heeft aangewezen als het brein achter meerdere liquidaties. K. noemt daarbij ook Dino Soerel, die in het Passageproces terechtstaat, en de in 2011 vermoorde Stanley Hillis. Ze zouden een driemanschap hebben gevormd dat zich bezighield met afrekeningen in de onderwereld.

De zaak wordt komende woensdag nog niet inhoudelijk behandeld. De rechtbank in Amsterdam buigt onder meer over het verlengen van het voorarrest van Holleeder. Hij werd hiervoor in december opgepakt en zit nog steeds vast. De EBI voert het hoogste veiligheidsregime dat we in Nederland kennen. Naast Holleeder zit ook Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh er vast.