Binnenland

Stichting Brein jaagt nu ook op Facebook

23-03-2015 08:20

De belangenbehartiger van auteursrecht Stichting Brein is nu ook actief op Facebook. Volgens Emerce blijkt dat uit een verzoek die de stichting eind februari aan de rechtbank in Haarlem deed. Brein houdt zich in ons land bezig met digitale piraterij.

De kwestie draait om BREIN en een man die via een eigen Facebook-pagina zo’n 15.000 boeken aanbood. Een deel daarvan had hij zelf gescand, terwijl een ander deel door hem was gedownload. Bezoekers van de pagina konden een titel aanvragen die daarna volkomen gratis via mail werd geleverd.

In de beschikking (PDF) is te lezen dat BREIN de man niet eerst heeft aangeschreven of gesommeerd. BREIN beoordeelde de kwestie als ‘niet goed te praten piraterij’. ‘Belanghebbenden lijden aanzienlijke en onherstelbare schade door het aanbod van dit inbreukmakende materiaal, nu zij als gevolg hiervan inkomsten mislopen’, stelt BREIN in hetzelfde verzoek aan de rechter. Die rechter heeft inmiddels een ex parte bevel afgegeven tegen de man, waarna de zaak is geschikt.

Vorig jaar zijn door BREIN 362 sites offline gehaald, onder meer 148 cyberlocker linksites, 98 bittorrentsites, 80 streamingsites en 21 usenet indexers. Het verloor rechtszaken tegen providers die volgens BREIN torrentsite The Pirate Bay moesten blokkeren. Cassatie tegen die uitspraken loopt nog.