Binnenland

Moslima’s weigeren praktijkles klinische vaardigheden

24-03-2015 08:10

Twee islamitische studentes geneeskunde spannen een zaak aan tegen Erasmus MC omdat zij geen vrijstelling hebben gekregen voor het praktijkonderdeel van het vak klinische vaardigheden. Het deel van het vak dat zij niet willen doen behelst een lichamelijk onderzoek dat door medestudenten wordt uitgevoerd. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Praktijkervaring

Volgens woordvoerder David Drexhage van het Erasmus MC is het belangrijk dat studenten geneeskunde niet alleen kennis opdoen uit boeken. Voor het betreffende vak moeten de studenten een onderzoek uitvoeren op hun studiegenoten, en moeten op een gegeven moment zelf ook uit de kleren. De moslima’s weigerden pertinent, omdat ze niet willen dat een mannelijke student dit bij hen zou doen. Een verzoek tot vrijstelling werd van de hand gewezen.

Inschrijving

‘De studenten moeten ook ervaren hoe een onderzoek voelt voor een patiĆ«nt. Dat bevordert het begrip en inzicht,’ aldus Drexhage. Volgens hem kunnen studenten er al tijdens de inschrijving van op de hoogte zijn dat het vak op het programma staat. Een van de moslima’s heeft het vak inmiddels afgerond, maar tekent voor haar geloofsgenoten toch beroep aan. Het College van Beroep doet over zes weken uitspraak.