Nieuws

Holleeder zwijgt tijdens eerste zittingsdag

25-03-2015 14:26

Topcrimineel Willem Holleeder heeft woensdag zijn kaken stijf op elkaar gehouden bij de rechtbank in Amsterdam. Hij ging niet in op de belastende verklaringen over zijn betrokkenheid bij liquidaties, die zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra over hem hebben afgelegd. De rechter vroeg nog of hij wilde reageren. “Op dit moment niet”, was zijn antwoord.

Betrokkenheid bij liquidatie

Holleeder stond voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank voor zijn mogelijke betrokkenheid bij twee criminele afrekeningen. Het gaat om de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Ook wordt hij beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer bezighield met liquidaties. Holleeder zou daarin met onder anderen Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

Voorarrest

Holleeder blijft in voorarrest, bepaalde de rechtbank. De moordverdachte en zijn advocaat Stijn Franken hadden niet om vrijlating gevraagd, nadat de belastende verklaringen van zijn zussen en zijn ex maandag waren binnengekomen. Franken ging ook niet inhoudelijk in op die beschuldigende verklaringen.

Holleeder zat op verzoek van het Openbaar Ministerie achter een zwart scherm. Daardoor kon hij geen contact leggen met het publiek. De getuigenissen van de drie vrouwen maken volgens de officieren van justitie duidelijk dat Holleeder ook achter de moorden op onder anderen Cor van Hout (2003), zakenman Willem Endstra (2004) en crimineel John Mieremet zit. Het OM heeft nog niet besloten om hem voor deze liquidaties te vervolgen. Daar is eerst nog meer onderzoek voor nodig.

Motief

Volgens Astrid heeft bijvoorbeeld Cor van Hout geweten dat Willem hem zocht om hem wat aan te doen. Het motief was het inpikken van zijn bezittingen. “Ik heb zelf de aanloop naar de tweede poging op Van Hout meegemaakt. Willem vroeg steeds naar Cor en waar die was”’ Holleeder riep toen: “Hij gaat er aan, die dikke kankerhond.”

Moordorganisatie

Het OM concludeert dat er nu verschillende verklaringen zijn die op elkaar aansluiten. Daaruit ontstaat het beeld dat Holleeder een prominente rol in de ‘moordorganisatie’ zou hebben, samen met Dino Soerel. Er zijn tegen Holleeder ook verklaringen van de spijtoptanten Peter la S., Fred Ros, Hidr K. en bedreigde anonieme getuige Q5 die dit in de visie van justitie bevestigen.

ANP